Hoe houdbaar is een wijn?

Zoals de meeste ‘levensmiddelen’ is wijn een product met een beperkte houdbaarheid. Hoe lang je een fles wijn kunt bewaren, hangt af van tal van factoren. Allereerst natuurlijk een hele simpele: is de fles wijn open of dicht?

Bijna 90% van alle wijn wordt tegenwoordig gemaakt om te drinken op het moment dat hij op de markt wordt gebracht. Wegleggen heeft vaak weinig zin, de meeste wijn wordt er niet beter van. Na twee jaar in je eigen wijnrek beginnen kwaliteit en drinkplezier van veel wijnen achteruit te gaan.

Van de overige 10% is het de bedoeling dat die wel langer bewaard wordt, maar dan moeten de bewaaromstandigheden goed zijn. Bij voorkeur in een donkere niet te warme, niet te droge ruimte waar de temperatuur constant is. Zo rond de 12/13° C is ideaal. Warmte en direct zonlicht zijn niet aan te raden voor het bewaren van wijn. Daarbij geldt: hoe meer tannines, zuren of suiker, hoe langer houdbaar een wijn is. Alle drie werken deze stoffen namelijk conserverend. Stevige rode wijnen (onder andere Bordeaux, Barolo), hoogzure witte (onder andere Riesling) en intens zoete dessertwijnen zijn de wijnen met het langste houdbaarheidspotentieel.

Is de fles eenmaal geopend, dan hangt het ook weer van het type wijn af hoe lang hij houdbaar is. Meestal moet een dag of twee in de ijskast wel lukken, zeker als je de fles goed kunt afsluiten. Maar een tere, subtiele rosé is eerder zijn frisheid kwijt dan een stevige rode wijn. Sterker nog: er zijn rode wijnen die juist beter gaan smaken na een dag openstaan! Over het algemeen geldt echter: hoe meer zuurstof er bij de wijn kan komen, hoe harder hij achteruit gaat. Systemen waarbij je de aangebroken fles vacuüm kunt zuigen, bieden soms uitkomst.

Open flessen die langer dan een dag of twee bewaard worden, kunnen overigens nog steeds zonder probleem gedronken worden. Wijn bederft niet echt snel, maar de smaak en het drinkplezier gaan wel steeds verder achteruit. Je zult weinig lol meer aan de wijn beleven. Ook de kleur wordt bij langere inwerking van zuurstof aangetast: rode wijnen worden bruinig, witte wijnen worden donkerder van kleur. Komt er een zure, azijnige lucht uit de fles, dan is het zeker. Dan heb je deze fles echt te lang open staan.

Uiteraard ga ik hierbij uit van wijnen die zonder fouten in de fles zijn gekomen. Heeft een fles bij het openen vreemde geurtjes, dan is het zaak daar altijd even aandacht aan te besteden. Extreme rioollucht, een lucht van dode muizen of een muffe, bedompte lucht zijn een teken dat de wijn aangetast is door het een of ander. Zeker als die lucht na even openstaan van de fles niet wegtrekt. Nog steeds is de wijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar de lol van het glas wijn is wel helemaal weg. Niet opdrinken dus!

Wilt u graag meer weten over wijnen en tips voor wijnetiquette? Lees hier verder.