De mooiste wijnen bij een feestelijk voorgerecht

Voorgerecht wijnen wijn en spijs

In december worden we overspoeld met borrels, cocktails, feestjes en diners. Dit is dan ook dé maand om eens flink uit te pakken met een uitgebreid diner. Viert u dit jaar Kerstmis bij u thuis en bent u nog op zoek naar inspiratie voor lekkere wijnen tijdens het voorgerecht? Lees dan snel verder voor onze beste tips!

  • Verse vijgen, rauwe ham en mozzarella
    Dit heerlijke voorgerecht straalt feestelijkheid uit! Ideaal om het kerstdiner mee te beginnen en uw gasten te verrassen met dit makkelijk te bereiden recept. Een wijn die perfect bij dit gerecht past is Wairau Pacific Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Deze frisse, knisperende wijn met het rijpe zoetje in het midden combineert perfect met vijgen, en maakt uw kerstdiner zo nog onvergetelijker.
    Bekijk het recept hier.
  • Taartje met ei en truffel
    Dit schattige taartje met ei en truffel ziet er niet alleen heel mooi en appetijtelijk uit, maar kost ook nog eens weinig tijd om te bereiden. Het aardse van de truffel combineert perfect met de krachtige en kruidige aroma’s van de op hout gerijpte Chardonnay, de Barrique Blanc van het toonaangevende Domaine de la Jasse.
    Bekijk het recept hier.
  • Scholfilet met broccolipuree
    Bij de Wijnbeurs zijn we een groot fan van scholfilet, die lekker romige verse witvis die ook nog eens heel gezond is. Door de vrij neutrale smaak is deze vis ook zeer geliefd bij kinderen. Wilt u dit heerlijke gerecht combineren met de juiste wijn? Dan adviseren wij Dominios del Marquesado Rioja Blanco, de licht ziltige mineralen en de verfrissende smaak van deze Spaanse witte wijn passen perfect bij het ziltige van de vis.
    Bekijk het recept hier.
  • Saltimbocca à la Romana
    Saltimbocca is de Italiaanse benaming voor schnitzel met een vulling. In dit voortreffelijke recept wordt de schnitzel gevuld met prosciutto en verse salie en daarna serveert u hem met pasta, polenta of gebakken aardappelen. Een wijn die hier heerlijk bij smaakt is Rasne Selezione uit Toscane. Door zijn romige truffel-chocolade en malse vleeskersen is deze wijn nog krachtiger en volle dan de 2012 en smaakt hij daardoor uitstekend bij saltimbocca, maar ook bij kruidige schotels, paddenstoelenrisotto en rood vlees.
    Bekijk het recept hier
    .
  • Gegrilde coquilles met groene asperges en serranoham
    Maak indruk op uw gasten met dit heerlijke gerecht met mooie smaken: de verfijnde smaak van coquilles, het zoutje in de serranoham en de romige saus. Het perfecte gerecht om het kerstdiner mee af te trappen! Bij dit klassieke recept hoort een Franse witte wijn met een klassiek karakter: La Grille Christophe Denoël AOP Pouilly-Fumé uit de Loire.
    Bekijk het recept hier.

Wilt u meer weten over het combineren van lekkere recepten met wijnen voor het kerstdiner? Lees hier verder.


De lekkerste hapjes bij een verkwikkend aperitief

Aperitief kerstdiner wijnen wijn en spijs

Met de donkere wintermaanden staan de feestdagen ook weer bijna voor de deur. Ja, het is that time of year again. De tijd van mooi verlichte straten, borrels en feestjes, koude winterdagen én lekker eten en drinken. Viert u dit jaar Kerst bij u thuis en bent u nog op zoek naar inspiratie voor het aperitief en lekkere hapjes erbij? Wij geven u graag enkele tips om het kerstdiner onvergetelijk te maken! Lees snel verder..

  • Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas
    Oesters zijn perfect bij een verkwikkend aperitief. Wilt u eens wat anders proberen dan een kneepje citroen of een scheut vinaigrette erbij? Probeer dan dit lekkere én makkelijk te bereiden recept. Zo verrast u uw gasten al voor het kerstdiner begint! Serveer oesters met de heerlijk zuivere en sappige Le Commandeur Sauvignon Blanc of de elegante en knapperige Sancerre uit 2014.
    Bekijk hier het recept.
  • Wafeltje van bladerdeeg en gerookte zalm
    Visgerechtjes zijn perfect bij een verkwikkende wijn,  voordat u uw gasten het voorgerecht serveert. Wij kwamen dit verrassende recept tegen met gerookte zalm en dit willen we graag met u delen. Het ziet er niet alleen origineel uit, het smaakt ook nog eens heerlijk. Een bijpassende wijn is zeker de Montereau-Beaudart, een frisse Chardonnay en een echte dorstlesser met een onmiskenbaar Bourgondisch karakter.
    Bekijk hier het recept.
  • Garnalencocktail
    Met de klassieke garnalencocktail kan het niet snel misgaan. Niet voor niks is dit een van de meest geliefde hapjes bij een verkwikkend aperitief. Dien ze bijvoorbeeld op in chique dessertglazen of – iets hipper – in lege jampotjes voor een nog leuker effect. Een wijn die hier zeker bij past is Rossetti Pinot Grigio, van de uitstekende nieuwe oogst 2014 met volop ladingen wit fruit. Bon appétit!
    Bekijk hier het recept.
  • Gegrilde coquilles
    Zacht zoet en o-zo subtiel en elegant, deze gegrilde coquilles met ansjovismunt. Het perfecte hapje om het kerstdiner mee af te trappen. Daarom mag dit recept niet in dit lijstje ontbreken. Smaakt heerlijk bij Marques de Cus Verdejo, een Spaanse wijn uit Rueda, het beste wijngebied als het gaat om de vinificatie van de Verdejo-druif.
    Bekijk hier het recept.

Wilt u meer weten over recepten en bijpassende wijnen? Lees hier verder.


De lekkerste herfstgerechten en bijpassende wijnen op een rijtje

Herfstrecepten wijn en spijs

Met de intrede van de herfst is het ook weer tijd om warme en stevige gerechten op tafel te zetten. Bent u nog op zoek naar inspiratie? Lees dan snel verder, want wij hebben 3 heerlijke herfstgerechten mét bijpassende wijnen voor u op een rijtje gezet. Proef de herfst met deze lekkere recepten!

  1. Wildgerechten, zoals hertenbiefstuk, eendenborst en tournedos
    Als u een wildgerecht bereidt wilt u vanzelfsprekend ook genieten van een lekkere, bijpassende wijn. De term ‘wild’ is te onderscheiden in twee hoofdcategorieën: wild met veren en wild met haren. Wild met veren betreft het gevogelte, zoals patrijs, fazant, duif en parelhoen. Deze gerechten vragen om zachtere en elegantere wijnen, zoals Henri Clerc Santenay. Wild met haren betreft juist viervoeters, zoals hert, ree, wildzwijn en haas. Dit is een categorie vlees met een meer krachtige en uitgesproken smaak. Bij deze stevige smaken past dan ook een krachtige, stevige wijn. Denk bijvoorbeeld aan Poggio Nardone Altipani IGT Rosso Toscana Italië.
    Bekijk hier het recept voor gebraden fazant uit de oven.
    Bekijk hier het recept voor hertenbiefstuk in rodeportsaus.
  2. Zeebaars met zoete aardappelpuree
    Dit heerlijke herfstrecept staat op de kaart van vele restaurants en ook in kookprogramma’s en food magazines, zoals Jamie Magazine, komt de zeebaars vaak voorbij. Zeebaars is een delicate vis met een milde smaak, die makkelijk te bereiden is en ook nog eens uitstekend smaakt. Dit recept past perfect bij fijne en delicate witte wijnen, zoals deze elegante Chablis uit de Bourgogne.
    Bekijk hier het recept.
  3. Pompoen-aubergine ovenschotel met gorgonzola
    Pompoen en aubergine zijn echte typische herfstgroenten die dit seizoen zeker niet mogen ontbreken in uw keuken. Wilt u liever een uitgebreidere maaltijd? Serveer de pompoen-aubergine ovenschotel dan met zilvervlies- of notenrijst. Een wijn die heerlijk bij het weeïge van pompoen smaakt en een mooie aanvulling daarop is, is Ladairo Godello uit Monterrei, Spanje. Deze Spaanse witte wijn is interessant vanwege de heerlijke balans tussen gul citrusfruit, frisse zuren en pittige kruiden.
    Bekijk hier het recept.

Bekijk hier het hele wijnassortiment van de Wijnbeurs.