De beste wijnetiquette tips: van het serveren van wijn tot het drinken ervan

Wijnetiquette tips

Welke wijn drinkt u bij welk gerecht? Hoe schenkt u het beste wijn in? Hoe opent u een wijnfles? Wanneer u in het gezelschap van anderen bent bij het drinken van een glas wijn, is het aan te raden om de wijnetiquette eigen te maken. Zeker bij speciale gelegenheden, zoals een bedrijfsdiner of een bruiloft, speelt etiquette een grote rol en doet u er goed aan de wijnetiquette te kennen. Daarom hebben wij onze 10 beste tips voor u op een rijtje gezet. Zo bent u altijd goed voorbereid!

 1. Serveer een wijn die perfect bij de gerechten die op tafel staan past. Zo smaakt de Truffe Blanche heerlijk bij visgerechten en pasta met zalm en is La Pauline Hommage au Courage ideaal als u biefstuk, kip of jonge kazen serveert. Tip: Vind de perfecte wijnmatch voor elk gerecht met de Wijnvinder van de Wijnbeurs.
 2. Als u een wijnfles opent, probeer dan om dit zo zachtjes mogelijk te doen.
 3. Schenk bij een zakelijke setting eerst de belangrijkste gast in en bij een privé setting de oudste dame.
 4. Als u de wijn inschenkt, houdt de fles dan aan de onderzijde vast.
 5. Vul het wijnglas tot minder dan de helft zodat de wijn kan ademen.
 6. Dit lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar toch wordt het vaak vergeten: Schenk in elk glas evenveel wijn.
 7. Pak uw wijnglas altijd bij de steel om te voorkomen dat de wijn in het glas door uw hand verwarmd wordt. Ook voorkomt u op deze manier dat er vingerafdrukken op het glas komen.
 8. Ruik aan de wijn voorafgaand aan het proeven ervan. Bent u in de overtuiging dat het te weinig ruikt, dan walst u de wijn in het glas zodat het boeket loskomt. Daarna neemt u een teug uit het glas en laat u de wijn over uw tong rollen. Het extra inhaleren van zuurstof bevordert de smaakpapillen én het wijnplezier.
 9. Probeer om steeds vanaf dezelfde positie van het glas te drinken om zo lipsporen te beperken. Tip voor de dames: Om te voorkomen dat uw wijnglas door lipstick wordt bevuild, kunt u vooraf uw lippen met water bevochtigen. Zo heeft u minder last van lipafdrukken op het glas.
 10. Vraag eerst aan uw gasten of zij nog een glas wijn wensen voor u uw eigen glas bijschenkt.

Bekijk hier het gehele wijnassortiment van de Wijnbeurs.

One thought on “De beste wijnetiquette tips: van het serveren van wijn tot het drinken ervan

 1. Pingback: Hoe organiseert u een wijnproeverij bij u thuis? -

Comments are closed.