Bavette ☆ Hoofdgerecht ☆| Wijnbeurs Kerstdiner

Met trots presenteren wij het Wijnbeurs kerstdiner, compleet met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. En natuurlijk geven we antwoord op de vraag wat je per gang het beste kunt drinken bij het kerstdiner. In deze blog staat het kerst hoofdgerecht bavette in de schijnwerpers.

Bavette staat ook wel bekend als vanglap of vinkelap. Het is de dikke rand vlees in de flank van de koe. Dit stukje vlees heeft een wat grovere structuur, maar taai is het absoluut niet. Bavette heeft ontzettend veel smaak en is lekker mals. En natuurlijk niet onbelangrijk, het is makkelijk om te maken voor een grote groep mensen én het ziet er luxe uit!

Op zoek naar een lekkere wijn voor bij dit kerstige hoofdgerecht? Schenk er dan de Sangrato Barbera d’Asti bij. Door de stevige Barbera structuur past de rode wijn uit Piëmonte heel goed bij bavette waar je door de grovere structuur iets steviger op moet kauwen. Dit maakt de tannines van de wijn zachter. Een heerlijke combinatie!

Benieuwd naar het recept? Lees dan verder!

Bavette Kerst Hoofdgerecht - Sangrato Barbera d'Asti 2

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1000 gram bavette
  • Bosje tijm
  • Klontje boter
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je het?

    1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen door de bavette een uur van tevoren buiten de koelkast te leggen.
    2. Kruid beide kanten van de bavette met wat peper en zout.
    3. Bak het vlees in een koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie en een klontje boter.
    4. Bak per kant ongeveer 3 minuten.
    5. Meng ondertussen 50 ml olijfolie met fijngesneden tijm.
    6. Als de bavette is dichtgeschroeid, laat je het stuk vlees ongeveer 10 minuten rusten in een oven op 100 graden.
    7. Maak het geheel af met de mix van olijfolie en tijm.
    8. Snijd het vlees op de draad in plakjes. Serveer er roseval aardappelen, krieltjes of zelfgemaakte friet bij en een lekkere (groene) salade, zoals een mix van sla melange, komkommer, tomaat en rode ui.

Ben je nog op zoek naar een ander bijgerecht? Paddenstoelen gaan uitstekend samen met de Barbera d’Asti door het kruidige, truffelachtige karakter van de wijn. Denk aan een lekkere paddenstoelenrisotto.

Bavette Kerst Hoofdgerecht - Sangrato Barbera d'Asti

Een vrij makkelijk recept om tijdens het kerstdiner je gasten dit voor te schotelen. We hebben ook een suggestie voor een heerlijk kerst voorgerecht (coquilles met asperges) en een nagerecht (brownies met ijs en PX sherry).