6 redenen waarom witte wijnen niet wit zijn

Wijnetiquette tips

Het is u vast wel eens opgevallen: witte wijnen zijn soms helemaal niet ‘wit’, maar eerder ‘geel’, of soms zelfs ‘oranje’ van kleur. Wat betekenen die kleurverschillen? En waardoor worden ze veroorzaakt? Daar zijn tal van redenen voor te geven, die bovendien ook vaak nog met elkaar samenhangen. We sommen de belangrijkste hier kort voor u op.

Leeftijd
Over het algemeen is het zo, hoe ouder een wijn, hoe donkerder hij van kleur is. Een wijn die in zijn jeugd bleekgeel is, zoals een Chenin Blanc uit de Loire, kleurt bij het ouder worden dieper geel, soms zelfs strogeel.

Rijping op eiken vaten
Eikenhout, vooral van nieuwe vaten, geeft naast smaak en geur ook wat kleur af. Bovendien ondervinden wijnen in houten vaten meer invloed van zuurstof dan in roestvrijstalen tanks, en onder invloed van zuurstof verkleuren wijnen nu eenmaal.

Mate van zoetheid
Zoete wijnen zijn vaak donkerder van kleur dan droge wijnen. Dat komt onder andere door de behandeling van de druiven: als de zoete wijn gemaakt is van bijvoorbeeld ingedroogde druiven, hebben die een donkerder kleur dan van verse druiven. Uiteraard heeft dat ook effect op de wijn. Bovendien kun je vaak stellen: hoe donkerder een zoete wijn (denk aan een Spaanse PX), hoe zoeter de smaak.

Druivenras
Maar ook het druivenras heeft invloed. Pinot Gris heeft bijvoorbeeld bijna roze schilletjes, Riesling vrij groene, andere rijpe druiven zijn weer bleekgeel. En hoeveel het sap zelf van die druiven licht in kleur kan verschillen, is het vooral het contact met de schillen dat de kleurverschillen veroorzaakt.

Contact van schillen en most
Zoals net al aangestipt: contact met de schillen levert kleur. Hoe langer het sap en de schillen voor of na de vergisting met elkaar in contact blijven, hoe donkerder de kleur. Er bestaan zelfs witte wijnen die helemaal oranje of amberkleurig worden. Dan zijn de schillen mee vergist in het sap, in tegenstelling wat er normaal gebeurt bij witte wijnen, en krijg je wijnen die ook wel ‘orange wines’ worden genoemd. Maar er zijn wel ‘witte’ druivenrassen voor gebruikt!

Chemische toevoegingen
Ook allerhande chemische stoffen die aan wijn worden toegevoegd hebben invloed op de kleur. Denk bijvoorbeeld aan sulfiet. Sulfiet kan ontkleurend werken, vooral in combinatie met een bepaalde zuurgraad.

Bent u behalve van witte wijn ook een liefhebber van rosé wijn? Lees dan hier verder.