5 feiten over Syrah

Het is 16 februari 2018 en dat betekent dat het International Syrah Day is! Deze dag laten we natuurlijk niet zo maar voorbij gaan en daarom delen we 5 feiten over de druif.

Infographic Syrah

Eerst nog een korte samenvatting: de druif kenmerkt zich door zijn dieprode tot zwarte kleur, stevige body, gemiddeld tot hoge zuurgraad en tannine, en veel fruit en alcohol. Het is vaak een stevige en gestructureerde wijn die zachter en romiger wordt naarmate hij rijpt.

Dankzij het pepertje in de wijn is het een perfecte match bij een biefstuk met peperroomsaus of zodra de zon schijnt bij de barbecue. Ook erg lekker bij stevige en hartige gerechten, zoals cassoulet, spare ribs en lamsvlees met rozemarijn.wijnbeurs infographic syrah/shiraz

Maar er zijn nog 5 andere interessante feiten over Syrah.

1. Herkomst van Syrah

Er is flink gediscussieerd over de herkomst van de druif. Sommigen zeggen dat deze afkomstig is van de Iraanse stad Shiraz en zou zijn overgebracht naar de Rhône. Anderen beweren dat Syrah vernoemd is naar de Siciliaanse stad Syracuse. Of is het toch zo dat de eerste wijnstokken op de heuvels van Hermitage zijn aangeplant door St. Patrick?

Dankzij genetisch onderzoek is gebleken dat Syrah is voortgekomen door een kruising van de druiven Dureza en Mondeuse Blanche en de oorsprong wel degelijk in de Rhône ligt.

2. 100/100 Parkerpunten

Syrah is de belangrijkste druif voor de duurste Noord-Rhône wijnen uit Hermitage, Cote-Rôtie, Cornas en Saint-Joseph. De beste wijnen van topproducenten als Guigal, Jamet en Ogier kosten een paar honderd euro per fles en krijgen regelmatig de uitzonderlijk hoge score van 100 punten van Robert Parker.

Rhone wijngaarden Frankrijk

3. Viognier en Syrah

Wist je dat er tot 20% Viognier, een witte druif, in de blend zitten voor Hermitage en Cote-Rotie om de wijnen wat eleganter en frisser te maken? Door dit voorbeeld worden er tegenwoordig op steeds meer plekken in de wereld Syrah-Viognier blends gemaakt.

4. Syrah uit Pays d’Oc

Nog steeds wint Syrah flink aan populariteit in Frankrijk. Zo is het totale aangeplante oppervlakte gestegen van 2700 ha. in 1968 naar 50.700 ha rond het jaar 2000, bijna het twintigvoudige!

Vooral in de Pays d’Oc heeft de druif veel terrein gewonnen. Daar brengt de druif vooral soepele en fruitige rode wijnen voort, vaak in combinatie met Grenache, Mourvèdre, Cinsault en Carignan. Ze zijn onder een groot publiek populair geworden door hun toegankelijkheid en aantrekkelijke prijs. Zo ook één van onze huisfavorieten La Coupole waar we net de nieuwe oogst van binnen hebben.

5. Syrah of Shiraz?

Wat is het nou eigenlijk het verschil? Het is wel dezelfde druif, maar in de 19e eeuw werd Syrah aangeplant in Australië en kreeg daar de naam Shiraz. Door het warmere klimaat zijn deze wijnen in vergelijking met Syrah wat rijper, zoeter en krachtiger van smaak en de chocola komt duidelijker naar voren.

Een succes, want dit is nu ook de koningsdruif van Australië. Grange van Penfolds en Hill of Grace van Henschke zijn de beroemdste wijnen, maar kosten ook maar liefst een paar honderd euro per fles. Wel gaan ze decennia lang mee én krijgen ze ook regelmatig 100 Parkerpunten.

australië barossa wijngaard

Happy International Syrah Day!