Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Welke wijn past bij welk gerecht?

Vleesvis of vegetarisch? Wat staat er vanavond op het menu? Welke wijn past er bij zalm? Welke wijn bij asperges? En welke wijn bij pasta? Kies hieronder het hoofdingrediënt en vind snel de perfecte wijn & gerechten combinatie! 

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 7.145 reviews

Belangrijk bij wijn en gerechten combinaties

Wijn bij eten kiezen is nog niet altijd zo eenvoudig. Wordt er een verkeerde keuze gemaakt, dan valt het gerecht weg of smaakt de wijn niet meer zoals die hoort te smaken. Naast of het gerecht bestaat uit vis, vlees of groenten, zijn sauzen en andere smaakmakers net zo belangrijk. Misschien zelfs nog wel belangrijker. Zo dendert een zware saus, zoals bijvoorbeeld een peper- of blauwe kaassaus, met gemak over een lichte wijn heen. Het evenwicht zoeken in de wijn en gerechten combinatie is de sleutel. 

Zuur

Zuur en wijn gaan goed samen. Wijnen hebben een lichte tot hoge zuurgraad, dus zuur is niet vaak een probleem. Te zuur natuurlijk wel, dat versterkt elkaar dan alleen maar. Witte wijnen gaan over het algemeen beter samen met zuur, omdat deze wijnen ook hogere zuren hebben dan rode wijn. Indien de wijn een zoetje heeft, dan zal het zuur in het gerecht de wijn ook iets zoeter doen smaken. Een fruitige rode wijn zal door zuren in een gerecht vaak nog fruitiger worden in smaak. Maar wijnen met tannine worden alleen maar ‘harder’ wat smaak betreft. 

Zout

Zout is ook een vriendelijke smaakmaker voor wijn, mits er niet te veel zout in het gerecht zit. Zout versterkt smaken. Zo worden volle wijnen vaak wat vetter, worden tanninerijke wijnen harder en verliezen lichte wijnen soms wat van hun smaak. 

Pikant

Een chilipeper hier en daar of andere pikante ingrediënten kunnen een gerecht een flinke boost geven, maar daar moet dan wel een wijn tegenover staan die dat kan hebben. Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken. Wat witte wijn betreft, past een lichtzoete wijn het best. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. De tannines lijken dan minder op te vallen.  

Zoet

Suiker heeft een enorme invloed op een wijn. Het kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken. Dat is belangrijk om te weten wanneer u een wijn wil serveren bij een nagerecht. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.