Wijn en asperges combineren doe je zo!

Witte asperges Gruner Veltliner

Niet alleen de lente is aangebroken, maar ook weer het aspergeseizoen. En daar zijn we maar wat blij mee, want we kunnen weer volop genieten van het ‘witte goud’. Met een passend glas witte wijn erbij is het helemaal een feestje. Maar hoe combineer je wijn en asperges nou eigenlijk?

Wijn en witte asperges

Witte asperges gaan goed samen met Grüner Veltliner, zoals die van Setzer: de iets vegetale en licht bittere smaken van de witte asperges passen goed bij het licht peperige karakter en het citrusfruit van de wijn. Lekker met wat ham en ei erbij.

Witte asperges Setzer Gruner Veltliner

Ga je liever voor asperges met botersaus of Hollandaise saus, oftewel de klassieke bereiding? Ga dan voor een wat vollere wijn, zoals Chardonnay zonder eikenhout. De McWilliam’s Chardonnay of Cèdre Doré Chablis bevatten beide het subtiele roombotertje van Chardonnay en dat combineert dan weer goed met de romige botersaus.

Wijn en groene asperges

Houd je meer van groene asperges? Dan zijn Franse Sauvignon Blancs uit de Loire of Elzas aanraders. Neem bijvoorbeeld de Touraine Sauvignon Blanc die perfect tot zijn recht komt met geitenkaas. Geitenkaas versterkt de smaken van asperge en Touraine heeft uitgesproken smaken van groene appel en limoen. Die ‘groene’ smaken passen weer erg goed bij het groene karakter van de asperge.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade met geitenkaas, asperges en een dressing van olijfolie en limoen?

Groene asperges Touraine Sauvignon Blanc

Er zijn dus vele combinaties mogelijk en je kunt er gerust mee experimenteren. Wat is jouw favoriet? Groen of wit? En hoe bereid je ze het liefst?

Witte en groene asperges