Verrassingen aan de Amalfi-kust

blog wijnbeurs

Het blijft altijd weer verrassend. Een streek kan bekend staan om zijn simpele, kwalitatief minder hoogstaande wijnen, maar als je er op vakantie bent, tref je toch altijd weer voorbeelden dat de waarheid weerbarstiger is. Dat overkwam mij een tijdje geleden, op vakantie op de eilanden in de Baai van Napels en langs de beroemde Amalfi-kust. In de wijnboeken hoor je nu nooit eens iemand de wijnen uit dit gebied roemen. Ter plekke blijkt er echter heel wat te ontdekken en te genieten. En dat is zeker niet alleen omdat de zon er zo heerlijk schijnt, het terras zo gezellig is en de verse vis zo lekker smaakt. Twee voorbeelden wil ik noemen.

Biancolella en Per’e Palummo
Allereerst de wijnen van het eiland Ischia. Het eiland is dichtbevolkt en wordt in de zomer ook nog eens bezocht door duizenden toeristen. Toch tref je overal tuinen en wijngaardjes, en is de wijn van het eiland een zeer aangename verrassing. Voor witte wijnen staat hier het druivenras Biancolella, voor rood Per’e Palummo (elders Piedirosso). Tot in de vorige eeuw werd wijn er nog gemaakt in grote bakken van steen of beton en dienden de blote voeten van de wijnboer en zijn familie als pers. Binnen de DOC Ischia is die aanpak nu verboden, en hebben moderne apparatuur en techniek hun intrede gedaan. Er zijn gevestigde namen als Casa d’Ambra, een bedrijf dat hier als sinds 1888 wijn maakt. En er zijn ondernemende jongeren van het vasteland, zoals Francesca van Il Gardino Mediterraneo, die hier hun vleugels komen uitslaan en de wijnbouw een nieuwe impuls geven. Proef je de wijnen van dergelijke producenten, dan blijkt dat Biancolella levendige en mooie witte wijnen kan produceren die prima combineren bij de vis en octopusgerechten van het eiland. En de Per’e Palummo levert dan zonnige rosé en fruitige rode wijn, goed bij konijn en gegrilde groenten als aubergine en courgette.

400 jaar oude stokken
Boeiender nog was ons bezoek aan Tenuta San Francesco in Tramonti op het vasteland, op ongeveer 20 minuten rijden van de Costa d’Amalfi . Drie families hebben hier de handen ineengeslagen en verzorgen er onder andere 400 jaar oude stokken van het lokale druivenras Tintore. De wijn gelabeld E’ISS die dat oplevert mag geen rechtgeaarde wijnliefhebber ongeproefd laten. De eeuwenoude stokken vormen pergola’s waaronder het prettig wandelen is. Ooit lieten de boeren onder die pergola’s andere gewassen groeien, wat elders in de wijngaarden van Tramonti nog wel te zien is, maar hier bij Tenuta San Francesco niet meer. Ook de witte wijn (opnieuw van onder andere Biancolella) was de moeite waard, evenals het buffet van streekproducten dat ons bij de proeverij geserveerd werd. Wijnen om ter plaatse van te genieten, maar zeker ook in Nederland naar uit te zien.

Zo verraste een streek die bekend staat om zijn citroenen en mooie kustlijn ons eigenlijk nog meer door de kwaliteit van zijn wijnen. En zoiets ontdek je alleen maar door er naar toe te reizen en je ogen en oren open te stellen en je smaakpapillen goed de kost te geven!

Op dit moment heeft de Wijnbeurs geen wijn van de Amalfi-kust in het assortiment. Maar wél een voortreffelijke Pinot Grigio  met witte perzik en vlierbloesem. Lekker strak mineralig en krokant met iets van venkel en perzik. Kom helemaal in de Italiaanse vakantiesfeer en bestel deze mooie Lovelli hier.