Rioja: tien dingen die je (misschien) nog niet wist

Rioja

Rioja produceert veel rode wijn en komt uit Spanje. Dat zullen de meeste wijnliefhebbers wel weten. Maar hoe ver gaat je kennis van deze krachtige én zeer historische wijnen écht? We zetten tien handige en leuke weetjes op een rij.

  1. Rioja is een wijngebied in Noord-Spanje. Aan de zuidkant van de Cantabrische bergrug liggen de wijngaarden in een vallei van de Ebro en haar zijriviertjes.
  2. Een van die riviertjes is de Oja. Maar of de Rio Oja nu de naamgever van het gebied is, daarover verschillen de meningen.
  3. Rioja is er niet alleen in rood, maar ook in wit. Rode Rioja’s zijn vanouds blends, waarvoor traditioneel Tempranillo, Mazuelo, Graciano en Garnacha gebruikt worden.
  4. Witte Rioja bestaat meestal uit Viura, dat in andere Spaanse streken Macabeo heet. Soms wordt er wat Malvasia aan de Viura toegevoegd.
  5. De roem van de wijnen van de streek hangt nauw samen met de grote pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Deze loopt door het gebied, en de dorstige pelgrims in de middeleeuwen lustten wel een glaasje.
  6. Het gebruik van houten vaten voor de rijping van Rioja is echter veel jonger: dat gebeurt pas sinds de 18e eeuw. De lokale priester Manuel Quintano y Quintano (1756-1818), geïnspireerd door wat hij in Bordeaux had gezien, was de eerste die hiermee experimenteerde.
  7. De eersten die in de 19e eeuw het potentieel van het wijngebied Rioja begrepen en er naar handelden met het maken van kwaliteitswijn waren de heren Marqués de Murrieta en Marqués de Riscal.
  8. tapasIn de 21ste eeuw zijn er diverse stijlen Rioja, waarbij de mate van rijping op houten vaten en de keuze van het hout (Frans of Amerikaans) een grote rol spelen. Veel proeven helpt je je eigen stijl te ontdekken!
  9. En wie nieuwsgierig is naar het gebied én de keuken van de regio: ga vooral naar Logrõno, waar in de Calle Laurel de tapasbars zich aaneenrijgen en er bij iedere lokale specialiteit een heerlijke witte of ook rode Rioja geschonken wordt.