Italië onder de loep

Provence wijn

Italië is al jaren één van de meest populaire wijnlanden. Er worden heel verschillende wijnen gemaakt, die in smaak, kwaliteit en prijs uiteenlopen. Maar in ieder deel van het land zijn prachtige wijnen te vinden. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de meest geliefde Italiaanse wijnen uit het Wijnbeurs-assortiment van wijnhuizen door heel Italië komen.

Om u wat bekender te maken met wijnland Italië, vind je in dit blog welke 5 wijnen het meest populair zijn onder onze klanten. Per wijn lees je een korte introductie op de druif, het wijnhuis of de regio.

Emilia-Romagna2013 Aurelia Riserva DOC Sangiovese di Romagna Superiore
Emilia-Romagna ligt in het noorden van Italië. Bijna de helft van het land behoort tot de Povlakte en daarmee is de regio een van de vlakste in Italië. Hierdoor is het een echte landbouwregio, naast druiven wordt er ook graan, aardappelen, maïs, tomaten en uien geteeld. Door het vruchtbare karakter van de streek is het niet verbazend dat hun keuken bekend staat als een van de beste van Italië. Parmaham, Aceto Balsamico di Modena en Parmezaanse kaas, zijn allemaal afkomstig zijn uit de Emilia-Romagna.

Sicilië2015 Lovelli Nero d’Avola IGT Terre Siciliane Italië 
Wijnen van de Nero d’Avola-druif zijn dé rode specialiteit van Sicilië. Op vulkanische bodem aan de voet van de nog actieve vulkaan Etna produceren de Nero d’Avola stokken hier bijna altijd volrijpe druiven, zonder ook maar het minste spoortje groen. Dik rood en zwart fruit dus, tot soms tonen van ‘jam’(overrijpheid) aan toe. De betere Nero d’Avola’s herken je aan hun warme kersen charme met zwoele kruiderij en een verkwikkend mild sappig zuurtje.

Toscane2014 Chianti Festum Bonachhi, DOCG Chianti
Het wijnhuis Bonacchi is een zeer toonaangevende producent in Toscane, die is gevestigd in het hart van het Chianti Classico-gebied. Maar doordat Bonacchi over meerdere wijngaarden verspreid over gans Toscane beschikt, produceert ze naast mooie Chianti’s ook andere beroemde wijnen. Zoals Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano en de razend populaire ‘Super Tuscans’.

Toscane2011 Brunello di Montalcino Sovrano, DOCG
Een Brunello di Montalcino is gemaakt van 100% Sangiovese druiven en de wijn mag pas op de markt komen in het 5e jaar na de oogst. Dan heeft een Brunello de verplichte rijping van 48 maanden ondergaan, waarvan minimaal 24 op houten vat en vier op fles. De krachtige en toch uiterst elegante wijnen kunnen geweldig goed ouderen; afhankelijk van het oogstjaar zeker 10 tot 30 jaar!

Puglia2014 Montebello Grande Bellezza Negroamaro, IGT Salento
De IGT (Indicazione Geografica Typica, het equivalent van het Franse Vin de Pays) Salento is de bekendste van de zes IGT’s binnen de meest zuidoostelijke provincie Puglia – de ‘hak van de laars’. Salento ligt in het Zuiden van Puglia en van hoofdzakelijk de Negroamaro en Primitivo maakt men hier een groot deel van Puglia’s beste wijnen. Negroamaro groeit vooral aan de oostkant van het schiereiland, in de provincies Lecce en Brindisi. In deze regio maakt men rijke, kruidige wijnen met bovendien een uitstekende kwaliteit-prijsverhouding.

Wil je meer lezen over wijn, bijvoorbeeld over de wijnstreek Piemonte? Lees dan hier verder.