De beste wijnen bij lichte hoofdgerechten

Licht hoofdgerecht wijnen wijn en spijs

Heeft u dit jaar de eer om een kerstdiner te organiseren? Twijfelt u over welke gerechten u het beste kunt serveren met de mooiste wijnen erbij? Geen stress, met onze tips voor lekkere recepten en bijpassende wijnen tijdens het hoofdgerecht komt u erdoorheen!

Gebakken heilbot met prei en een zachte mosterdpuree
Een gerecht dat smelt in de mond en heerlijk van smaak is. Gerookte heilbot met een simpele, zachte mosterdpuree die de smaak van de vis nog meer tot zijn recht laat komen. Dit recept smaakt perfect bij Blackhawk Chardonnay, een Californische witte wijn vol exotisch fruit, rijpe peer, citrus en romige vanille. Onze tip: om deze wijn nog beter bij het recept te laten passen voegt u een heerlijke, romige vin blanc saus toe, die de romige smaak van de Chardonnay nog beter laat uitkomen.
Bekijk het recept hier.

Gegrilde lamskoteletten met boontjes en een tomatenslaatje
Bij de Wijnbeurs zijn we dol op de zachte, maar toch sterke smaak van lamsvlees. Daarom willen we dit smaakrijke recept graag met u delen, voor tijdens het kerstdiner dit jaar. Een beter licht hoofdgerecht is er eigenlijk niet, zeker niet met de La Jasse Vieilles Vignes, die met zijn stevige, brede en volle smaak perfect past bij dit recept. Deze Franse rode wijn smaakt ook lekker bij eend en châteaubriand met bearnaisesaus.
Bekijk het recept hier.

Kalkoenfilet met sinaasappel
Weer een recept dat niet mag ontbreken in deze lijst met lichte hoofdgerechten. Kalkoenfilet is niet alleen ontzettend lekker, maar zit ook nog eens boordevol eiwitten en heeft een zeer laag vetgehalte. Als u het serveert met kleine plakjes sinaasappel, dan krijgt het vlees een frisse smaak. Een wijn die hier heerlijk bij smaakt is La Pauline Hommage au Courage, vanwege de zachte, soepele smaak met volrijp bessenfruit en een verleidelijk sappige frisheid.
Bekijk het recept hier.

Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas
Smaken oesters u altijd lekker, maar wilt u eens wat anders proberen? Dan mag u dit recept niet missen! Het ziet er niet alleen heel feestelijk uit, maar het smaakt ook nog eens erg lekker. Het zuurtje in de oesters past daarbij ook perfect bij onze Chablis, een mild droge, ziltig-frisse ‘oesterwijn’ met karakter.
Bekijk het recept hier.

Gestoofd wild konijn
Het vlees van een wild konijn heeft een veel sterkere, meer uitgesproken smaak dan dat van een tam konijn. Als u een wild konijn bij de slager koopt, vraag dan of hij het vlees het liefste een paar dagen van tevoren kan bestellen. Bij de sterkere en meer uitgesproken smaak van een wild konijn hoort ook een stevige, grote wijn. De Manus Dei kwam als eerste in ons hoofd op: deze Franse rode wijn is krachtig en rijk van smaak, boordevol zwarte bosvruchten, mokka en cacao, en is ook heel goed te serveren bij een steviger hoofdgerecht, zoals lamsvlees of hazenbout.
Bekijk het recept hier. 

Eendenborst met granaatappel en citruscouscous
Eendenborst: heel snel en heel klassiek. Eendenvlees is zeer geliefd, zeker tijdens het kerstdiner, en wordt gewaardeerd om de fijne, delicate smaak. Castillo de Correa is een wijn die hier perfect bij past. Deze luxe Carmenère is gemaakt van de beste Vinas Viejas (oude stokken) uit Chili, en is prachtig rijp van smaak met een super fruitintensiteit en luxe nuances. Deze Chileense rode wijn smaakt ook goed bij harde kazen en andere wildgerechten.
Bekijk het recept hier.

Carpaccio van lam en octopus
Verras uw gasten met dit heerlijke gerecht dat net zo lekker smaakt als het eruit ziet. Extra tip: serveer dit gerecht met ciabatta én onze Aurelia Riserva Superiore. Deze Italiaanse rode wijn is zowel zacht als zwoel, en is mooi complex van smaak met vleeskersen, rood fruit, melkchocolade en frisse kruiden. Deze voortreffelijke wijn smaakt overigens ook erg goed bij oude kazen met een harde korst, geroosterd vlees en lamsvlees.
Bekijk het recept hier.

Bent u op zoek naar lekkere recepten voor tijdens een feestelijk voorgerecht met bijpassende wijnen? Lees dan hier verder.