Champagne vs Prosecco

champagne prosecco

Eigenlijk is het appels met peren vergelijken, Champagne versus Prosecco. Want afgezien van het feit dat Champagne en Prosecco beide mousserende wijnen zijn – wijnen met bubbels – hebben ze verder geen overeenkomsten. In een klein schema even een paar basics

Champagne Prosecco
Land Frankrijk, Champagne Italië, Veneto
Druiven Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier en nog wat minder bekende Glera en nog wat minder bekende
Methode Tweede gisting op fles Tweede gisting in tanks
Aroma’s en smaak Toast, citrus rijpe appel, noten Peer, groene appel, meloen

 

Champagne komt uitsluitend uit de Franse wijnstreek Champagne. Het is altijd een wijn die minimaal 9 maanden maar vaak langer in de fles heeft gerijpt. De fijne belletjes zijn erin gekomen doordat er in de fles voor de tweede keer een gisting op gang is gebracht. Die tweede gisting ín de fles is cruciaal voor de kwaliteit van Champagne: het levert de kenmerken aroma’s van toast, gist en noten.

Prosecco komt uit de Italiaanse Veneto, een gebied ten noorden en oosten van Venetië. De wijnen van de druif Glera worden meestal van hun belletjes voorzien in een grote metalen tank, en daarna pas gebotteld. Lange rijping op de gistcellen is er niet bij. Dit proces is vele malen goedkoper dan het arbeidsintensieve proces van de tweede rijping in de fles. Prosecco wordt veel goedkoper gemaakt!

Alle verschillen zie je duidelijk terug in de prijs in de winkel: voor een Champagne betaal je gewoon meer dan voor een Prosecco. Toch kan ook Prosecco een goede en lekkere wijn zijn. Het is gewoon maar wat je lekker vindt én hoeveel geld je wilt uitgeven. Er zijn naast simpele Prosecco’s ook Prosecco’s uit de DOCG Conegliano-Valdobbiadene, waar meer aandacht aan de productie is besteed. Deze wijnen zijn meestal iets duurder dan gewone Prosecco, maar nog steeds goedkoper dan Champagne.

Voor iedere smaak en gelegenheid is er daarom wel een fijne mousserende wijn. Champagne als het écht heel erg feest is en je mooie combinaties wilt maken bij het eten. Prosecco als aperitief en als je gewoon een vrolijke wijn wilt schenken. Proost!

Bekijk hier het assortiment van onze heerlijke mousserende wijnen!