Alles wat u wilt weten over Châteauneuf-du-Pape

Wijnen Chateauneuf du Pape Frankrijk

Wie ter hoogte van Orange bij afslag 21 de Franse Autoroute du Soleil verlaat, bereikt al snel het stadje Châteauneuf-du-Pape. Hier staat een kasteel dat ooit, in de veertiende eeuw, gebouwd werd als zomerverblijf voor de pauzen. Die zetelden toen tijdelijk in Avignon, niet in Rome. De wijngaarden rondom dit ‘nieuwe kasteel van de paus’ werden door de kerkvorsten begunstigd en de wijnen gepromoot. Hierdoor groeiden ze al snel uit tot een geliefd product. Dat zijn ze eeuwenlang gebleven, tot op de dag van vandaag. Een bijzonder historisch weetje: al sinds het einde van achttiende eeuw wordt er een wijn uit Châteauneuf-du-Pape in flessen op de markt gebracht. Markies Tulle de Villefranche van Château la Nerthe zette zijn enorme netwerk in om deze gebottelde wijn te verkopen. Met succes. De markies was daarmee de eerste die wijn op fles verhandelde. De rest van de wereld bleef dat nog bijna twee eeuwen lang op vat doen.

Châteauneuf-du-Pape is er in rood én wit. De druiven die gebruikt mogen worden om de wijn te maken zijn Grenache noir, Mourvèdre, Clairette, Grenache blanc, Cinsault, Syrah, Marsanne, Muscardin, Roussanne, Counoise, Vaccarèse, Picardan en Bourboulenc. In een rode Châteauneuf mogen alle dertien druivenrassen gebruikt worden, dus ook de witte. Niet veel wijnhuizen doen dat echter. Eentje die het wel doet, is het beroemde Château de Beaucastel.

Grenache noir is van deze druiven de belangrijkste: die komt voor in bijna alle wijnen. Ongeveer 70 à 75% van de blend van Châteauneuf-du-Pape bestaat meestal uit Grenache. De druif geeft de wijn warmte en kracht. Het hoge alcoholpercentage van Grenache is daar mede de reden van. Die alcohol draagt bovendien bij aan karakteristieke, mooie zoete impressie van de wijnen.

Châteauneuf-du-Pape is geen enorm groot herkomstgebied. In totaal staan er 3.161 hectare aangeplant, en de opbrengsten zijn gemiddeld zo’n 26 hl per hectare. Gladde, ronde witte keien zijn kenmerkend voor de grond in de wijngaarden. Die keien houden de warmte van de zon vast. En geven ze ’s nachts weer terug aan de planten. Overigens hebben die wijnstokken hier normaal weinig te klagen over zon en warmte: het aantal zonne-uren per jaar is 2800.

Van het proefpanel van de Wijnbeurs:
Niet zo lang geleden proefden we voor u meerdere krachtige rode wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië, die zo gewild zijn voor de naderende feestdagen. Daar kwam één opvallende trouvaille uit: de met goud bekroonde Côtes du Rhône Villages. Tijdens het proeven noteerden we uitspraken als ‘In de stijl van Châteauneuf, maar elegenter en minder zwaar’ en ‘Châteauneuf-kruidig gefruit met sap en grip, lekker’. We zijn dan ook heel benieuwd naar uw mening over de wijn. Proef nu zelf hoe dicht deze gouden medaille winnaar tegen Châteauneuf-du-Pape aanleunt of dat u hem zelfs lekkerder vindt!