4 feestelijke desserts met bijpassende wijnen

Desserts wijnen wijn en spijs

Kerstmis en Oudjaar zijn dé dagen bij uitstek om heerlijk uit te pakken in de keuken. Haal de feestdagen in huis met deze feestelijke desserts en lekkere winterwijnen die perfect bij deze gerechten passen! Wij hebben onze 4 beste tips voor u op een rijtje gezet. Happy holidays!

Roquefort-ijssoufflé
Roquefort, de smaakrijke Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorpje Roquefort-sur-Soulzon in de Aveyron. Het is een schapenkaas, waarvan de naam beschermd is. Alleen kaas uit Roquefort mag zo genoemd worden. Combineer deze heerlijke kaas met ijssoufflé en het dessert kan niet meer misgaan! Een (versterkte) wijn die perfect bij deze Franse kaas smaakt is Prime’s Vintage Port 1984. Deze 31 jaar oude Vintage Port blinkt uit door zijn complexiteit, het intense bouquet van pruimen, cederhout, kruidige vruchten en zijn lange, expansieve en brede geuren.
Bekijk het recept hier.

Chocolade-espressotaart
Met dit zondige dessert op tafel is het feest compleet! Het ziet er niet alleen heel mooi en feestelijk uit, maar het smaakt ook nog eens ontzettend lekker. Prime’s ‘Late Bottled’ Vintage Port is een versterkte wijn die lekker bij dit gerecht smaakt. Deinend zacht met een krachtige, lange afdronk die u niet snel vergeet. Behalve bij deze chocolade-espressotaart smaakt deze Port ook heerlijk bij oude kazen en walnoten.
Bekijk het recept hier.

Brique des monts d’Ufre
Bent u niet zo’n groot fan van desserts of wilt u het graag wat simpeler houden? Dan volstaat deze heerlijke kaas met een wat onregelmatige stugge gewassen korst met witschimmel ook. Serveer deze heerlijke Franse kaas op een kaasplankje samen met de Domaine de Pouvray Demi Sec uit de Loire en het genieten kan beginnen.

Aardbeientrifle met witte chocoladeroom
‘Een klassiek Engels feestdessert met de frisse smaak van yoghurt en munt’, zo wordt dit voortreffelijke gerecht omschreven. Extra tip: in plaats van de fruityoghurt aardbei/vanille kunt u ook magere aardbeienyoghurt gebruiken. Combineer dit feestelijke gerecht met de Moscato, die proeft alsof u een hap neemt uit een tros vers geplukte zoete druiven. Deze wijn is verfijnd en elegant, en een ideale mousserende dessertwijn met ragfijne bubbels.
Bekijk het recept hier.

Wilt u meer tips over lekkere hapjes en bijpassende wijnen? Lees hier verder.
Bekijk hier het overzicht van al onze wijnen.